Ahad, 1 Mei 2011

PASTA AYAM CHUNKY


Masa Penyediaan
30 Minit
Saiz Hidangan
2 Orang
Pasta mengandungi khasiat protein dan karbohidrat yang diperlukan oleh bayi. Strukturnya yang lembut memudahkan anak menikmati hidangan ini dengan penuh selera. Penyediaan sos yang pelbagai dan tidak pedas akan membangkitkan selera si kecil. Selain ayam, anda boleh gunakan tuna atau ikan lain yang banyak isi
BAHAN-BAHAN :
125 gm pasta (direbus dan diketepikan)
Mentega secukupnya
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dicincang halus)
200 gm isi ayam (dipotong kecil)
100 gm krim
cawan susu segar
30 gm cendawan butang (dihiris nipis)
Garam secukupnya
CARA MEMASAK
1. Rebus pasta sehingga lembut. Tapis dan ketepikan sementara anda menyediakan sosayam chunky.
2. Basuh isi ayam tanpa tulang. Kemudian potong kecil-kecil. Atau anda oleh beli isi ayam hancur yang terdapat di pasaraya. Di samping itu, bawang putih dan bawang besar hendaklah dikupas dan dibersihkan sebelum dicincang halus. Gunakan pisau pemotong daging untuk memudahkan kerja-kerja mencincang.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana. Cairkan mentega dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
4. Masukkan isi ayam dan kacau hingga sebati. Pastikan isi ayam masak (jika ia masih merah bererti ayam itu belum masak).
5. Sewaktu menanti ayam masak, anda bolehlah menyediakan cendawan butang. Hiris cendawan itu nipis-nipis.
6. Setelah isi ayam empuk, masukkan susu segar, krim dan cendawan butang secara bergilir-gilir. Kacau rata. Pastikan api tidak terlalu besar.
7. Masak sehingga pekat. Kemudian, barulah dimasukkan garam secukup rasa. Garam tidak boleh dimasukkan terlalu awal kerana sos mungkin akan termasin setelah ia semakin pekat.
8. Hidangkan bersama pasta. Anda boleh menaburkan sedikit keju parut atau serbuk jika mahu. Hiaskan dengan daun pudina.


sumber: Majalah Pa&Ma